Zalety przypraw bez glutaminianu sodu
Glutaminian sodu to substancja występująca w naturze m.in. w nabiale. Mimo to często jest uznawana za szkodliwą dla zdrowia, zwłaszcza w tych produktach, do których dodaje się ją sztucznie w trakcie produkcji. Przyprawy z glutaminianem sodu atrakcyjnie pachną, ale niekoniecznie są najlepszym wyborem Zawsze lepiej dla zdrowia stawiać na te mieszanki, w których składzie nie znajduje się glutaminian sodu.
Czy glutaminian sodu szkodzi zdrowiu?
W produktach, w których glutaminian sodu występuje naturalnie, nie należy się go obawiać. Często można spotkać go w nabiale, a nawet w mleku kobiet. Problemem staje się jednak produkt wytwarzany sztucznie i dodawany do przypraw, w których nie powinno go być. Wpływa między innymi na:
zawroty głowy,
zaburzenia pracy serca,
nadmierną potliwość,
uczucie niepokoju.
Glutaminian sodu nie powinien być szkodliwy w małych ilościach, ale dla własnego zdrowia warto wybierać przyprawy naturalne. Do listy niepożądanych składników można dodać także inne sztuczne aromaty czy barwniki, które nie wpływają na właściwości przypraw, a mogą zaszkodzić, kiedy są spożywane w większych ilościach.
Dlaczego lepiej wybrać przyprawy bez glutaminiany sodu?
Przyprawy naturalne to produkty znane od lat, które wpływają pozytywnie na zdrowie. Wiele z nich używanych jest podczas codziennego gotowania. Stosowanie przypraw wolnych od glutaminianu sody i innych dodatków:
jest odpowiednie dla wegan,
zapewnia naturalny smak,
pomaga uniknąć nadmiernego przybierania na wadze, co często jest powodowane tym składnikiem.
Glutaminian sodu jest coraz rzadziej stosowany w przyprawach, ale dalej można go znaleźć, szczególnie w asortymencie znajdującym się na sklepowych półkach. Dlatego przed każdym zakupem należy sprawdzać etykiety produktów, bo ich skład w każdej chwili może się zmienić. Zdrowe przyprawy to takie, które są całkowicie naturalne. Warto to sprawdzać szczególnie kupując gotową mieszankę. Firmy takie jak FLORAMEX S.C. zapewniają wysokiej jakości produkty, które nie obciążają żołądka i nie wpływają negatywnie na zdrowie. Czerpiąc przyprawy ze sprawdzonych źródeł, nie tylko kupuje się je wolne od niepotrzebnych dodatków, ale także dostaje się więcej produktu. W paczce ma się tylko konkretne, wybrane wcześniej składniki. Brak aromatów czy barwników nie wpływa na ich smak, czy zapach, wręcz przeciwnie, pozwala w pełni się z niego cieszyć. Dzięki temu nie trzeba obawiać się, że za zbyt wyraziste nuty odpowiada szkodliwy glutaminian sodu lub inne sztuczne wypełniacze.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana