Jakie składniki w odżywkach dla sportowców odpowiadają za dostarczanie białek?
Produkcja suplementów diety związana jest z koniecznością opracowania idealnie skomponowanej receptury, dzięki której gotowy produkt stanowić będzie istotne wsparcie, na przykład dla osób aktywnych w ich dążeniu do określonego celu treningowego. Poszczególne składniki suplementów w postaci odżywek dla sportowców odpowiadają za dostarczanie do organizmu odmiennych elementów, na przykład białek.
Białka serwatkowe jako naturalny składnik odżywek dla sportowców
Najpopularniejszym pełnowartościowym źródłem białka jest białko serwatkowe. Współcześnie jest ono wykorzystywane na szeroką skalę w produkcji suplementów diety, a w tym białkowych odżywek dla sportowców, które powstają dzięki dystrybutorowi produktów spożywczych Ilkow Trade oraz wielu innym przedsiębiorstwom tego typu. Znajdują się w nim cenne aminokwasy, takie jak między innymi L-Leucyna, niezbędne do prawidłowej regeneracji organizmu.
Białka serwatkowe to naturalny surowiec do produkcji suplementów, którego źródłem jest mleko (podobnie jak kazeiny), a dokładnie serwatka będąca produktem ubocznym powstającym podczas wywarzania przetworów mlecznych, na przykład serów. By jednak możliwe było jej uzyskanie, serwatka powinna zostać poddana trzem procesom. Pierwszym z nich jest ultrafiltracja, dzięki której otrzymywany jest koncentrat białka serwatki (WPC-80). Kiedy tak przygotowany koncentrat zostanie oczyszczony z pozostałości laktozy i cukrów wytwarza się izolat białka serwatki. W ostatnim kroku możliwe jest sproszkowanie izolatu, co pozwala na uzyskanie gotowego białka serwatkowego. Surowcami, które wykorzystuje się do produkcji suplementów diety, są izolaty i koncentraty białek serwatkowych.
Białka roślinne jako alternatywa dla białek serwatkowych
Wybrane osoby nie mogą (ze względów zdrowotnych – co najczęściej jest spowodowane problemami z trawieniem białek pochodzenia zwierzęcego) lub nie chcą spożywać białka zwierzęcego. Na rynku są jednak dostępne odżywki dla sportowców, które zostały wyprodukowane na bazie białek roślinnych. Powszechność diet wykluczających spożywanie produktów odzwierzęcych, takich jak dieta wegańska czy ograniczających ich spożywanie, takich jak dieta fleksitarna, sprawia, że suplementy diety niezawierające białka serwatkowego cieszą się rosnącym zainteresowaniem. Odżywki mające w składzie białka pochodzenia roślinnego są atrakcyjną alternatywą dla tradycyjnych odżywek. W produktach tego typu wykorzystywane jest białko ryżowe, białko sojowe i białko grochu.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana