Czy grzyby są równie pożywne co warzywa i owoce?
Do jakiegoś czasu istniała obiegowa opinia, że grzyby nie są zbyt bogate w cenne składniki pokarmowe, a ich jedyną atrakcją są walory smakowe. Następnie dietetycy zaczęli wspominać o bogactwie soli mineralnych zawartych w grzybach. Aktualnie dysponujemy już pełną wiedzą na temat ich wartości odżywczych. Okazuje się, że są one porównywalne do tych, jakich można się spodziewać po warzywach i owocach.
Wartości odżywcze grzybów
Wiele osób do tej pory uważa, że grzyby to tylko dodatek smakowy, który nie ma większego wpływu na zdrowie organizmu. Dodatkowo cały czas podchodzi się do nich z ostrożnością, ponieważ niektóre ich gatunki bywają niejadalne lub trujące i na dodatek łatwo je pomylić z tymi wartościowymi.
Tymczasem grzyby dostępne w dobrych hurtowniach, takich jak Golden Fruits, są stuprocentowo pewne. Zbierają je osoby, które doskonale się na nich znają. Dodatkowo są one sprawdzane przy kierowaniu ich do sprzedaży.
Grzyby znajdują coraz więcej amatorów, ponieważ wiadomo już, że mają one cenne wartości odżywcze. Przede wszystkim warto wspomnieć tutaj o sporych ilościach witamin, na przykład o A, B1 i B2, C, D oraz PP. Ich skupienie jednak nie jest zbyt wielkie, ponieważ grzyby składają się w dużej mierze z wody i białka. Przez to czasami nazywane są „leśnym mięsem”. Ponadto w grzybach znaleźć można również tłuszcz, cukry i aminokwasy. Z tego powodu nożna uważać je za pełnowartościowy artykuł spożywczy.
Pora na obalenie starego mitu dietetycznego
Nie wiadomo skąd się wzięło przeświadczenie o niskiej wartości odżywczej grzybów. Możliwe, że z powodu małej ilości kalorii, jakich dostarczają. Szczególnie to widać, gdy porówna się 100 gramów grzybów z taką samą ilością zboża. Tymczasem grzyby w niektórych przypadkach przewyższają warzywa ilością zdrowych składników. Przykładowe pieczarki, które są całkiem bezpieczne i dostępne w sklepach przez cały rok, a spożyte jednorazowo w niewielkiej ilości, mogą dostarczyć dorosłej osobie od 40 do 200 procent dziennego zapotrzebowania na witaminy z grupy B. W porównaniu z ilością tych witamin w pomidorach są to liczby imponujące.
Pieczarki mają również sporo żelaza, magnezu i selenu. Podobne właściwości mają inne grzyby, nawet te egzotyczne. Trzeba też zaznaczyć, że wszystkie gatunki nadają się na produkt uzupełniający dietę roślinną, a to z powodu zawartości białka i cynku, których w owocach i warzywach jest mniej.
Wszystkich dbających o smukłą sylwetkę warto też poinformować, że grzyby hamują przyrost tkanki tłuszczowej i obniżają poziom glukozy we krwi.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana