Artykuł sponsorowany

Co znajduje się w parówce?

Co znajduje się w parówce?

Wędliny goszczą na polskich stołach zarówno na co dzień, jak i od święta. Do tej kategorii produktów spożywczych zalicza się różnego rodzaju szynki, kiełbasy, pasztety, boczek itp. Ogromną popularnością zarówno wśród dzieci, jak i dorosłych smakoszy cieszą się też parówki. Artykuły przypominające wyglądem cienkie kiełbaski nadają się do spożycia zarówno na surowo, jak i po ugotowaniu. Sprawdź, jak się je produkuje oraz jaki jest ich skład.

Co wchodzi w skład parówek?

Produkcja parówek odbywa się przy wykorzystaniu różnego rodzaju składników. Najważniejszym z nich jest mięso (zazwyczaj wieprzowe albo drobiowe). W praktyce zamiast niego często stosuje się tzw. MOM, czyli mięso oddzielone mechaniczne. Pod tym pojęciem należy rozumieć zmielone za pomocą specjalnych maszyn resztki mięsa przyklejonego do kości. Tak przygotowaną masę w dalszej kolejności poddaje się zabiegowi przeciśnięcia przez sito w celu oddzielenia tkanki mięśniowej od kości. Skład mięsa albo MOM w artykułach z reguły oscyluje na poziomie od 70 do 90 procent.

Bardzo ważnym składnikiem parówek produkowanych przez takie firmy, jak Herold sp. j. Masarnia Teresa, Arkadiusz, Edmund Herold jest też woda. Może ona pochodzić z samego mięsa. Niemniej jednak dodawana jest ona do wędlin również w trakcie procesu wytwórczego. Standardowo parówki zawierają ok. 12% białka oraz 25% tłuszczu (zazwyczaj wieprzowego). Do parówek dodaje się także odpowiednio dobrane emulgatory, gwarantujące jednolitość masy złożonej z mięsa tłuszczu i wody. Wśród tych substancji trzeba wymienić przede wszystkim fosforany, a także cytryniany i azotyn sodu.

Parówki – wartości odżywcze

Wartość odżywcza parówek uzależniona jest od tego, z jakiego mięsa zostały one wykonane. W 100 gramach wieprzowych produktów zazwyczaj znajduje się około 24 g tłuszczu, 12 g białka oraz ok. 2 g węglowodanów. Zawierają one stosunkowo mało błonnika, bo tylko 0,1 g. Taką samą zawartością tego składnika wyróżniają się także parówki drobiowe. W ich składzie znajduje się jednak nieco więcej białka (13 g) przy mniejszej zawartości węglowodanów (0,7 g) oraz tłuszczu (21,8 g). To finalnie przekłada się również na ich niższą kaloryczność (251 kcal). Najzdrowszą alternatywę do obu typów wędlin stanowią parówki sojowe mające w swoim składzie mniej tłuszczu.

Parówki niezależnie od wybranego rodzaju zawierają w sobie mnóstwo minerałów, takich jak fosfor, sód, żelazo, magnez, wapń, cynk, selen oraz potas. Ponadto wyróżniają się one również obecnością w składzie witamin z grupy B, D, E, PP oraz kwasu foliowego.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.