Artykuł sponsorowany

Jak hodować kiełki?

Jak hodować kiełki?

Kiełki od wielu lat są coraz częstszym dodatkiem w kuchni. Najczęściej dodaje się je do sałatek i kanapek, lub jako dekorację do potraw, bo to właśnie w surowej postaci mają najwięcej witamin. Są źródłem wielu składników odżywczych, bardzo łatwo się je hoduje, a przy tym są niedrogie. Własną hodowlę kiełków można założyć na kuchennym blacie albo na parapecie. Zobacz, jak ją stworzyć i które nasiona najlepiej nadają się na kiełki.

Kiełki – sposoby hodowli

Hodowla kiełków jest bardzo prosta i nie wymaga specjalnych umiejętności. Trzeba pamiętać jedynie o kilku zasadach. Przed wyłożeniem nasion kiełkównależy je dobrze wypłukać. Wyłożyć do naczynia – polecamy Kiełkownicę TORAF. Odstawić w temperaturze pokojowej w nienasłonecznione miejsce. Przelewać świeżą wodą dwa razy dziennie. W zależności od rodzaju nasion, po 3-7 dniach będziemy mieć gotowe do spożycia kiełki.

Przeczytaj również: Znaczenie rehabilitacji w leczeniu rwy kulszowej

Choć kiełki można uprawiać w zwykłym słoiku, praktyczniejsza w ich uprawie jest kiełkownica wielopoziomowa. To proste naczynie, dzięki któremu możesz hodować jednocześnie nawet 3 rodzaje kiełków! Możesz nastawiać je w różnym czasie i dzięki temu mieć regularnie dostęp do świeżych roślinek. Dzięki takiej kiełkownicy oszczędzasz miejsce na parapecie czy blacie, a pod ręką zawsze masz zdrowy i świeży dodatek do posiłków.

Przeczytaj również: Lecznicze właściwości pięciornika gęsi w dolegliwościach układu trawiennego

Jakie nasiona wybierać na kiełki?

Hodowlę kiełków warto rozpocząć ze względu na ich właściwości zdrowotne i smakowe. Dodaje się je do wielu różnych dań czy przekąsek – dzięki nim w łatwy sposób wzbogacimy naszą dietę o witaminy i minerały. Garstka kiełków na kanapce jedzona regularnie, wzmacnia organizm i wzbogaca go o odżywcze składniki. Nasiona na kiełki dystrybuuje na przykład Przedsiębiorstwie Nasiennym TORAF. Jakie kiełki będą najlepsze?

Przeczytaj również: Jak wygląda terapia ortopedyczna?

• Kiełki soczewicy i soi – są źródłem witamin, a także kwasu foliowego, dlatego zaleca się je w diecie kobiet w ciąży.

• Kiełki fasoli mung – popularne w kuchni azjatyckiej, są grubsze i bardzo chrupiące. Zawierają sporo witaminy K i C.

• Kiełki rzodkiewki – mają wyjątkowy smak: lekko ostry, jak u dojrzałej rzodkiewki. Zawierają kwas foliowy.

• Kiełki brokułu – oprócz szeregu witamin, zawierają sulforafan. Wykazuje on działanie przeciwnowotworowe oraz detoksykacyjne.

• Kiełki lucerny – są delikatne i łagodne w smaku, ale mają niezwykłą wartość w postaci fitoestrogenów, które łagodzą skutki menopauzy.

 

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.